Csocsólabda kisokos – tudtad, hogy nemcsak műanyag labda létezik?

2018-06-08 00:00:00


Kevesen gondolnak arra egy csocsóasztal kapcsán, hogy még annak is lehet jelentősége játék során, hogy milyen súlya és anyaga van egy labdának. Pedig, ahogy egy sima focilabdánál sem mindegy, hogy milyen anyagból készült, úgy a csocsólabda is többféle lehet. Nemcsak színben és árban lehet találni különféléket, de minőségben és súlyban is igen változatos a paletta.

Légy hobbi vagy profi játékos, tudnod kell, hogy a játékstílusodhoz és természetesen az asztalodhoz milyen típusú labda illik a legjobban. Azok, akik még csak hobbiszinten űzik a játékot, valószínűleg még a kísérletezgető fázisban vannak, így nekik azt ajánljuk, hogy minél több féle-fajta labdát próbáljanak ki, ameddig rátalálnak a kedvenceikre. Nyilván a gyerekeknél az anyag és a minőség nem annyira lényeges, mint a labda színe, így a klasszikus fehér mellett, lehet még zöldet, narancssárgát és sárgát is találni nálunk. Egy színesebb labdát a legkisebbek is könnyebben tudnak szemmel nyomon kísérni, ezekből pedig érdemes több darabot és árnyalatot beszerezni, hiszen ahogy a legó darabkákat, úgy a csocsólabdákat is könnyebben elkutyulják, elhasználják a kicsik. Akárcsak egy gyermeknek, de egy felnőttnek is bosszantó tud lenni, mikor csocsózna, ám a labdát vagy nem találja, vagy a játék-kiegészítő annyira el van használva, meg van rongálódva, hogy az a játék minőségét is rontja. Ezért is ajánljuk, hogy lehetőleg a játékosok több labdát is vegyenek egyszerre, hiszen így mindig marad tartalék is, ráadásul kiadás szempontjából sem túl megterhelő a pénztárcáknak még akkor sem, ha egyszerre több darabot vásárolunk belőlük, hiszen már 80-90 forintért is be lehet szerezni egy normál labdát, ha pedig valami nagyobb és keményebb labdára váltanánk, az sem kerül többe 400 forintnál.
Miben más a parafa labda, mint egy klasszikus műanyag?

A labdák átmérője 32-36mm között mozog, anyaguk tekintetében pedig készülhetnek műanyagból és parafából egyaránt. Legtöbben a műanyag kiadásokat veszik és használják, mert ezek jóval gyorsabbak és gyakran olcsóbbak is, mint parafából készült társaik, ám a parafa labdáknak nagy előnye, hogy halkabbak és kevésbé pattognak. Egy csocsóasztalos szórakozóhely esetében nyilván nem kizáró ok, hogy mennyire hangos a játék, hiszen ott egyébként is mindig van egy alapzaj, ám egy otthon használatos csocsóasztalnál, főleg, ha sok gyerek van a családban, a szülőknek mindenképp jobban kíméli az idegeit egy halkabb (parafa) labda. Ezek is többféle színben elérhetőek.
Miért jó, ha az átlagnál nehezebb egy kicsit a labda?

Ha egy labda túlságosan is könnyű, egy-egy erősebb lövés után folyton kirepül a pályáról, így szaladgálhatunk utána. Ha egy labda illik a csocsóasztal kondícióihoz, sokkal játszhatóbb, kezelhetőbb és könnyebb vele a gyakorlás is. Technikázni is könnyebb egy nehezebbel, és kevesebb a bepattanó labda lehetősége is. „